8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- LiesselWeerstand vanuit verschillende hoeken tegen bouwplannen Oude Molen-Molenweg Liessel

Weerstand vanuit verschillende hoeken tegen bouwplannen Oude Molen-Molenweg Liessel

Dat er flink wat nieuwe huizen bijgebouwd moeten worden in de gemeente Deurne, daar is vrijwel iedereen het over eens. Toch kunnen de bouwplannen aan de Oude Molen-Molenweg in Liessel rekenen op flink wat weerstand vanuit verschillende hoeken. Zowel omwonenden als de tennisclub en het waterschap zijn niet gelukkig met de locatie voor in totaal 38 woningen.

Buurtbewoners van wie de tuinen direct grenzen aan het terrein waar de nieuwbouw op plaatsvindt, vrezen dat ze last zullen ondervinden van de nieuwe huizen: “Onze privacy wordt ernstig geschaad door het bouwen van woningen die in onze achtertuin kijken. Daarnaast is inkijk in onze woning mogelijk via de ramen, gelegen in onze achtergevel”, zeggen de omwonenden.

Verjaring
Ook gebruikt één van hen al meer dan 20 jaar een stuk van de bouwgrond. “Middels verjaring is deze grond dan ook officieel overgegaan in ons bezit. Bewijsstukken omtrent dit gebruik zijn reeds in een eerder stadium met de gemeente gedeeld”, aldus de buren van het nieuwbouwterrein.

De omwonenden hebben daarnaast geen goed gevoel over een toezegging die volgens hen is gedaan over de maximale hoogte van de te bouwen huizen: “De bebouwing achter onze tuin zou niet hoger zou worden dan 7,4 meter met een goothoogte van ongeveer 3,25 meter.” Maar in de plannen zijn foto’s bijgevoegd, die volgens de omwonenden iets anders laten zien: “Op de verbeelding bij het ter inzage liggende bestemmingsplan zijn echter andere hoogtes – nok 11 meter en goot 6 meter – opgenomen. Dit is dus in strijd met de eerdere toezeggingen.”

Licht en geluid
Ook de nabijgelegen tennisvereniging TC Liessel is bezorgd over de mogelijke gevolgen van de voorgestelde bouwplannen op hun tennisactiviteiten en de toekomst van de club. Hoewel de banen voldoen aan de wettelijke normen, zijn ze bang dat toekomstige bewoners overlast zullen ervaren van licht en geluid dat afkomstig is van de tennisbanen. “Het gaat hier om de beleving van bewoners; we hebben voorbeelden van andere verenigingen waar deze overlast onderwerp van discussie is geworden”, legt het bestuur van TC Liessel uit.

“Onze tennisclub organiseert regelmatig avondactiviteiten en toernooien, waarbij er verlichting benodigd is en geluid ontstaat. Wij willen benadrukken dat deze activiteiten essentieel zijn voor de levensvatbaarheid en groei van onze club.” Daarom wil de tennisvereniging dat toekomstige bewoners van de mogelijke overlast op de hoogte zijn, voordat zij besluiten in de nabijheid van de tennisbaan te gaan wonen. Zeker met het voornemen om uit te breiden met padel-banen, die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van de vereniging, is er een reëele kans op overlast.

Negatieve invloed
“De voorgestelde bouwplannen brengen de toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van onze tennisclub in het gedrang. Als de bouw doorgaat zal het de vereniging belemmeren om uit te breiden en tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar tennis en andere racketsporten, zoals padel. Dit kan een negatieve invloed hebben op de sportvoorzieningen in de buurt en de mogelijkheden voor sportparticipatie van de Liesselse gemeenschap”, zegt het bestuur van de tennisvereniging.

Het plaatsen van geluidsschermen van 3.75 tot 4 meter hoog, is volgens het bestuur van TC Liessel in elk geval geen optie: “Het zal in de wintermaanden schaduw veroorzaken op de banen welke bij bevriezing en opdooi nadelig is voor de bespeelbaarheid. Hierdoor zal de vereniging minder activiteiten kunnen organiseren, hetgeen resulteert in derving van inkomsten.”

Parkeren
De club verwacht ook dat het parkeren tijdens competitiewedstrijden en toernooien een probleem gaat worden. Daarvoor wordt het naast gelegen grasveld gebruikt om auto’s op te parkeren, maar dat gaat na de komst van de nieuwe woningen niet meer. “In de beoogde situatie zal er uitgeweken moeten worden naar de nieuwe omgeving, wat kan resulteren in overlast”, zegt het bestuur. Daarnaast is het voor onderhoud van de banen en lichtmasten noodzakelijk dat er achterom kan worden kan worden gereden bij het paviljoen van de club met een kleine vrachtwagen en hoogwerker.

Naast de omwonenden en de tennisclub is ook waterschap Aa en Maas niet blij met de bouwplannen in Liessel. Dit heeft te maken met een zogenoemde A-watergang en bijbehorende beschermingszone, die door het plangebied Oude Molen-Molenweg lopen. Om de vijf meter brede zone langs het water goed te kunnen onderhouden mogen er geen obstakels staan die machines hinderen.

Achteruitrijden
In de bouwplannen staat aangegeven hoe het onderhoud in de toekomst door het waterschap zou kunnen worden uitgevoerd. “Hierop is een route ingetekend die deels aan de zuidzijde van de watergang loopt en deels aan de noordzijde. De route wordt onderbroken, hierdoor zal gekeerd of achteruitgereden moeten worden met de onderhoudsmachine. Daarom beschouwen we deze route niet als efficiënt”, aldus het bestuur van het waterschap. Aa en Maas wil daarom dat het plan zo wordt aangepast dat het onderhoud van de watergang wel op een in hun ogen doelmatige manier kan plaatsvinden.

Lees ook:

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen