2.2 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneLaatste kans om geschiedenis van Peelstrekels te bekijken in pop-up-museum

Laatste kans om geschiedenis van Peelstrekels te bekijken in pop-up-museum

Sinds de opening op 18 november vorig jaar zijn er inmiddels honderden bezoekers een kijkje komen nemen in het pop-up-museum, waar de geschiedenis van 66 jaar CS De Peelstrekels te zien is. Deze zaterdag is de laatste kans om alle foto’s, attributen en krantenknipsels te bekijken in de speciaal ervoor ingerichte kelder van het cultuurcentrum in Deurne.

Maanden aan verzamel- en uitzoekwerk gingen er aan vooraf, maar alle bloed, zweet en tranen waren het volgens initiatiefnemer en museumdirecteur Ivan van Oosterhout meer dan waard: “Als je dan de mooie reacties hoort, weet je waar je het voor hebt gedaan.”

‘Och kiek hier us’
De commissie Archief en Historie die speciaal werd opgericht voor het jubileumjaar en de realisatie van het Peelstrekelmuseum heeft bijvoorbeeld veel tijd gestoken in de foto-wall, met honderden afbeeldingen van vroeger. “Die valt erg in de smaak. Bezoekers staan tientallen minuten te kijken naar de foto’s of ze nog iemand zien die ze kennen. En regelmatig hoor je dan ‘och kiek hier us, da is..’, en dan barst er weer een verhaal los uit het verleden”, vertelt Van Oosterhout trots.

Een bezoekje op een zaterdagmiddag aan het museum, leert de bezoeker als snel dat het niet alleen een tentoonstelling is van oude spullen, maar dat het meer een huiskamer is geworden. Een plek waar mensen samenkomen, even gaan zitten voor een kopje koffie en door de oude kranten heen bladeren, waarna natuurlijk de vele verhalen weer loskomen. “Dat is ook precies wat we als commissie Archief en Historie voor ogen hadden; een gezellige ruimte vol herinneringen, waar je gastvrij wordt ontvangen en je je welkom voelt”, zegt Ivan van Oosterhout.

Thea Mansvelders
Vaste bezoekster van het Peelstrekelmuseum is Thea Mansvelders, die afgelopen jaar voor de vijftigste keer aan de optocht in Deurne meedeed. “Thea, nog een borreltje?”, vraagt museumdirecteur Ivan en de gezelligheid is weer compleet. Iets verderop zit iemand in het museum te kijken naar een videocompilatie. Het is Jozef Hendriks die de laatste beelden uit 2016 bekijkt, die zijn gemaakt in zijn voormalige horecazaak aan de Stationslaan. Voor elke bezoeker heeft het museum een andere herinnering die hen is bijgebleven of die ineens weer levendig wordt.

Ook bracht de langst nog levende prins van de Peelstrekels, Harrie Kuijpers een bezoek aan het museum en kwamen ook hoogheden van andere carnavalsverenigingen een kijkje nemen. Prinses Angèle van de Dorstvlegels uit Vlierden bracht bijvoorbeeld samen met haar zoon een bezoek aan het Peelstrekelmuseum. Daarnaast kwam de archivaris van de Dorstvlegels langs en bleek hij een foto van een medaille te hebben, die de Peelstrekels zelf nog niet in hun bezit hadden. Van Oosterhout: “Wij stonden echt perplex en dachten dat we alles hadden. Harrie Cuijpers keek over onze schouder mee en zei ‘ooow die heb ik wel’.” Harrie bezit een kleine twee meter aan medailles die hij elk jaar tijdens carnaval van zolder haalt.

Federale Europese Narren
Minstens zo verrassend voor de museumdirecteur en de andere leden van de commissie Archief en Historie, was het bezoek van een aantal internationale hooggeplaatsten. Ineens staat er een gezelschap in het museum binnen, waarvan de leden allemaal groene jassen aan hebben met de opdruk ‘FEN’. “Dat zijn de Federale Europese Narren. Daar hebben de Peelstrekels vroeger ook bij gezeten in de jaren ‘60”, legt Van Oosterhout uit.

De directeur van het pop-up-museum heet het voorname carnavalsgezelschap meteen welkom: “Wij hebben hier nog een zilveren Nar hangen van jullie, die oud-vorst en -prins Hein Smeets in 1960-1961 van jullie kreeg. Zelfs jullie eremetaal van toen jullie 11 jaar bestonden.” De Federale Europese Narren bleken erg onder de indruk van het Peelstrekelmuseum. De FEN promoot carnaval in heel Europa en is ontstaan in Duitsland.

Basisscholen
Niet alleen volwassenen, maar ook de jeugd wist de afgelopen maanden de weg te vinden naar het tijdelijke museum. Meerdere klassen van basisschool De Brigantijn, De Bron en de Gerardusschool kregen op een aantal woensdagochtenden een rondleiding door de geschiedenis van de carnavalsclub. “De kinderen waren duidelijk zeer geïnteresseerd in al het moois dat we als Peelstrekels geëtaleerd hadden. Na de rondleiding van 15 minuten en een glaasje ranja konden de kinderen ook meedoen met een speurtocht”, legt Van Oosterhout uit.

Deze zaterdag is de laatste dag dat het museum geopend is van 13.00 tot 16.00 uur en kan er nog één keertje rondgekeken worden in de historie van de Peelstrekels. “Dat zal ongetwijfeld een heel gezellige middag worden, waarbij weer veel mooie herinneringen worden opgehaald. Dat is ook waar we dit voor hebben gedaan; op een laagdrempelige manier mensen kennis laten maken met de geschiedenis van onze 66-jarige club en tegelijkertijd mensen bij elkaar brengen. Wij hebben zovele reacties mogen ontvangen. Allemaal positief. Voor iedereen die van carnaval houdt, is dit morgen nog één keer de plek waar je weg kunt dromen”, zegt Ivan van Oosterhout van het Peelstrekelmuseum.

Lees ook:

Foto’s: Ivan van Oosterhout

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen