4.9 C
Deurne
woensdag 12 februari 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBestuur OJC De Roos verbaasd over maatregelen gemeente: ‘Net nu we concrete...

Bestuur OJC De Roos verbaasd over maatregelen gemeente: ‘Net nu we concrete oplossingen hebben’

Het bestuur van OJC De Roos verbaast zich over het bericht dat de gemeente geen nieuwe financiële steun meer wil geven naast de huursubsidie en ook de huurovereenkomst voor het pand wil beëindigen. “We hebben net vorige week een uitgebreid plan aangeleverd, waarin we uiteenzetten hoe we nu al bezig zijn met activiteiten om de huurachterstand weg te werken en hoe we dit in de toekomst voortzetten”, zegt Pien Vogels van het bestuur van het jongerencentrum.

Maandag maakte gemeente Deurne bekend dat de huur van het pand aan het Haageind over de jaren 2023 en 2024 nog niet is betaald en die van 2022 slechts gedeeltelijk is voldaan door middel van een betalingsregeling.

Huurovereenkomst
Ook meldde de gemeente dat het huurcontract wordt opgezegd en per 31 oktober 2028 wordt beëindigd. “De gemeente wil voorkomen dat de huurachterstanden nog verder oplopen tijdens de lopende huurovereenkomst. De facturen van 2023 en 2024 zijn nog niet betaald. Als de huurovereenkomst in stand blijft tot 31 oktober 2028 komen er nog de facturen van 2025, 2026, 2027 en 2028 hier bovenop”, legt wethouder Tom Oomen uit.

Vogels van OJC De Roos vindt het vreemd dat de gemeente dit nu al meldt terwijl er nog gesprekken moeten plaatsvinden: “Naast het plan dat we de gemeente hebben gestuurd, is er ook meerder keren geprobeerd contact te krijgen met de wethouder. Die hebben we tot nu toe één keer kort telefonisch gesproken.”

“Afgelopen weekend traden Hanx en Wetsox op en hadden we volle bak, dat geeft toch wel aan dat er behoefte is aan een plek als De Roos.”

Het bestuur van het jongerencentrum legt in haar brief aan burgemeester en wethouders uit dat de stichting op dit moment al met een nieuwe aanpak zorgt dat er geld in het laatje komt om de huurachterstand weg te werken. “We hebben bijvoorbeeld al afspraken gemaakt voor verdere samenwerking met de LEVgroep, de open podium optredens van Sessie X, het Peelland Studentenfestival, zaalverhuur voor diverse avonden en minimaal één keer per maand een band die live optreedt”, vertelt Pien Vogels. “Afgelopen weekend traden Hanx en Wetsox op en hadden we volle bak, dat geeft toch wel aan dat er behoefte is aan een plek als De Roos.”

Het jongerencentrum heeft al langere tijd te kampen met financiële problemen die zijn begonnen in de tijd van de coronapandemie en de stijgende energieprijzen. In de zomer van 2023 leek het er zelfs op dat sluiting onafwendbaar was, maar werd er toch nog een doorstart gemaakt. Het bestuur dat dit proces startte, hield er echter eind vorig jaar mee op en gaf het stokje door aan het jongerenbestuur.

Grote uitdagingen
De drie jeugdige leden van dat bestuur werden daarmee ineens geconfronteerd met grote verantwoordelijkheden en uitdagingen. “Die hebben we heel serieus genomen en daarom hebben we ook een goed onderbouwd plan bij de gemeente neergelegd, waarin we uiteenzetten hoe we tot een kostendekkende begroting komen”, legt Vogels uit.

Om OJC De Roos nu en in de toekomst financieel gezond te houden, wil de stichting de kosten afdekken met de opbrengst van de baromzet en inkomsten van verhuur van ruimtes aan de LEVgroep en andere organisaties. “Hiervoor voeren we op dit moment gesprekken met twee partijen die in aanmerking komen voor huisvestingssubsidie, zodat zij ook gebruik kunnen maken van het pand aan het Haageind 27”, zegt Pien Vogels.

Parkeerplaats
Daarnaast willen de bestuursleden proberen de afspraak voor het ‘uitlenen’ van de parkeerplaats achter het pand aan overbuurman Bart Witteveen van ‘t Streeckhuys te herstellen. Eerder konden klanten van die winkel bij De Roos parkeren en betaalde de ondernemer daar een vergoeding voor aan het jongerencentrum.

Daarnaast onderzochten de twee partijen een mogelijkheid om door Witteveen in De Roos maaltijden te laten bereiden en serveren voor minder bedeelden in Deurne. De ondernemer zou daar zelfs voor willen investeren in het pand met het aanleggen van een professionele keuken, maar dan zou de functie van jongerencentrum veranderen.

Restaurantachtige functie
Dat kan volgens Vogels niet: “Dit is technisch een onmogelijke constructie. Het pand is bestemd als jongeren-accommodatie en bedoeld voor jongerenwerk. Een restaurantachtige functie is op deze plek niet toegestaan en het gebouw is hiervoor ook niet geschikt.” Nadat het overleg met Witteveen strandde, heeft het bestuur de samenwerking tijdelijk stilgezet en per 1 januari van dit jaar het parkeerterrein afgesloten totdat de onderlinge ontstane meningsverschillen zijn opgelost.

Gevolg is dat De Roos nu geen inkomsten heeft van de parkeerruimte en die niet meer toegankelijk is voor klanten van ’t Streeckhuys. “Inmiddels ligt er een nieuw voorstel klaar waarvan wij denken dat het werkbaar is voor beide partijen. Gezien de huidige verkeerssituatie en mogelijke onveiligheid zou een deal met ’t Streeckhuys de beste optie zijn”, zegt Pien Vogels.

“Wij hopen spoedig een uitnodiging te ontvangen voor een opbouwend en toekomstgericht gesprek.”

Alles bij elkaar genomen vindt het bestuur van De Roos dat er dus genoeg actie wordt ondernomen om de financiële problemen op te lossen. “We hadden wel wat meer interactie met de gemeente verwacht. Wij horen via de media telkens dat er contact met ons zou worden opgenomen, maar van echt concreet rond de tafel gaan zitten is het nog steeds niet gekomen”, legt Vogels uit. “Wij betreuren dat ten zeerste en hopen dan ook spoedig een uitnodiging te ontvangen voor een opbouwend en toekomstgericht gesprek.”

Wethouder Oomen gaf maandag aan dat hij contact op gaat nemen met het bestuur van De Roos: “Ik ga in gesprek met de stichting over de situatie, waarbij mogelijk eerdere beëindiging van de huurovereenkomst een gespreksonderwerp is.” Dat laatste is nou net niet waar de drie jonge bestuursleden op zitten te wachten. “We doen op dit moment erg ons best om de problemen op te lossen en richten er ons juist op de toekomst voor De Roos te waarborgen.”

Zelfredzaamheid
Het bestuur van het jongerencentrum benadrukt dat De Roos voldoet aan alle parameters uit het rapport jeugdzorg Deurne: “OJC De Roos levert een grote bijdrage aan de zelfredzaamheid van jongeren en het vinden van hun plek in deze maatschappij. Juist de jongeren die zich niet thuis voelen in het reguliere uitgaansleven vinden dit wel in De Roos en voelen zich gezien en gehoord ongeacht afkomst, religie, geaardheid of huidskleur.”

De Roos is met de boerderij aan het Haageind volgens de bestuursleden de ziel en het kloppende hart van meer dan 40 jaar jongerenwerk in Deurne. “Het eventueel gedwongen moeten vertrekken van deze locatie zou de doodsteek betekenen voor OJC De Roos. En er zijn helaas voorbeelden genoeg uit de omgeving, zoals OJC de Fuse in Bakel, jongerencentrum The B Venray en uit het eigen verleden van Deurne: Jongerencentrum Den Deel”, aldus het bestuur van De Roos.

Lees ook:

Foto: OJC De Roos

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen