Omwonenden van het Sint Jozefpark in Deurne willen de groene ruimte in hun wijk niet kwijt. Toch heeft woningbouwvereniging Bergopwaarts niet alleen het stuk grond al overgekocht van de gemeente en een omgevingsvergunning aangevraagd voor de nieuwbouw, ook is er vorige maand een overeenkomst met aannemer BAM Wonen getekend voor de realisatie van het appartementencomplex.
De bedoeling is dat er 53 sociale huurwoningen komen in plaats van het Sint Jozefpark. “Na onherroepelijke omgevingsvergunning, verwachten we in het voorjaar 2024 te kunnen starten met de bouw”, meldt Bergopwaarts.
Bezwaren
Hiermee lijken de bezwaren van de buurtbewoners het onderspit te moeten delven. Ze stuurden deze maand een brief aan het college van B&W en de gemeenteraad, waarin ze aangeven tegen de plaatsing van appartementen op die plek te zijn. “Dit park mag niet verloren gaan door bouwplannen, waarmee dit waardevol stukje groen verloren gaat voor de wijk.”
Voor de aanleg van het Sint Jozefpark werd in de beheerverordening Sint Jozefparochie de bestemming van het terrein weliswaar gewijzigd naar ‘groen’, maar destijds benadrukte de gemeente al dat het ging om een tijdelijk karakter. In documenten uit 2018 was al vastgesteld dat ‘de locatie als strategische locatie voor woningbouw was bestempeld.’
Sociale woningen
Bergopwaarts meldt ook dat de appartementen onderdeel uitmaken van WoonST; een initiatief van het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) en dertien Zuidoost-Brabantse woningcorporaties om snel, duurzame en betaalbare woningen te realiseren voor huurders. Met het bouwplan komen er volgens de gemeente meer sociale woningen voor mensen met een laag inkomen, zodat de krapte op de woningmarkt voor deze groep wordt verminderd.
Tegenstanders van de nieuwbouw op het terrein tussen basisschool D’n Bogerd en de Beukenstraat, vinden dat de komst van de appartementen en bijbehorende parkeerruimte het groen verdringen: “De wijk heeft juist behoefte aan ‘ademruimte’ in de vorm van deze mooie groene plek. Die juist door de inrichting nu nog veel meer een ontmoetingsplek is geworden voor de buurt. En onze kinderen spelen er volop.”
D’n Bogerd
Ook maken de bewoners zich zorgen over het ruimtekort van brede school D’n Bogerd, die nu ook gebruik maakt van het parkje: “De komende jaren zal de school nog verder groeien door diverse bouwplannen in de wijk. Hierdoor komt de school helemaal in de knel als het park grenzend aan de school helemaal volgebouwd wordt met 53 appartementen.”
De gemeente erkent dat groen in de wijk belangrijk is en wil daar in de bouwplannen waar mogelijk rekening mee houden: “Wij zijn ons bewust van de meerwaarde en de behoefte aan groen in de St. Jozefparochie. Daarom hebben wij aan de principemedewerking de voorwaarde verbonden om samen met het burgerinitiatief te kijken naar een passende en evenwichtige invulling van het aangrenzend terrein met zo veel mogelijk behoud van groen.”
Nieuw ontwerp
Ook Bergopwaarts meldt dat er in overleg met buurtbewoners een plan komt waarbij wordt gekeken naar hun wensen voor de omgeving: “Voor een kwalitatieve inrichting van de openbare ruimte wordt een nieuw ontwerp gemaakt, waarvoor we input ophaalden bij omwonenden.”
Voor de realisatie van het Sint Jozefpark werd vorig jaar ongeveer 25.000 euro ingezameld. De financiële steun voor het park kwam onder meer van Stichting Steun en Welzijn, Schoolplein van de Toekomst en een aantal Deurnese bedrijven. Het terrein werd in samenwerking met Deurne Doet ’t ingericht als park. Ook de oudervereniging van D’n Bogerd en de wijkraad St. Jozef hielpen mee aan het burgerinitiatief.
Lees ook:
- Omwonenden willen geen appartementencomplex in plaats van ‘hun’ groene Sint Jozef Park
- Toch 53 woningen op plek Sint Jozefpark; burgerinitiatief verdwijnt onder appartementencomplex
- Deurne wil meer woningen maar bouwplannen stuiten steeds vaker op verzet van omwonenden
- Plan voor wooncomplex met 4 verdiepingen en 53 appartementen in Beukenstraat Deurne
- Bewoners St. Jozefparochie knappen braakliggend terrein op
- Burgers nemen initiatief tot oprichting Sint Jozefpark
Foto: Google Streetview