23.9 C
Deurne
maandag 22 juli 2024
Home- DeurneDeurne wil meer woningen maar bouwplannen stuiten steeds vaker op verzet van...

Deurne wil meer woningen maar bouwplannen stuiten steeds vaker op verzet van omwonenden

Dat er in de komende jaren meer woningen moeten komen in Deurne, daar lijkt iedereen het wel over eens. De gemeente heeft het voornemen om de woningnood aan te pakken met de bouw van minstens 1800 nieuwe woningen. Toch is de vraag of dit wel gaat lukken binnen de voorgenomen tijd, want de bouwplannen stuiten steeds vaker op verzet van omwonenden en zorgen zo voor vertraging.

Vooral rondom de plekken waar appartementencomplexen met meerdere verdiepingen moeten verrijzen, is de weerstand van omwonenden groot. Die vrezen dat hun woongenot en privacy worden aangetast doordat er vanuit de hoge gebouwen inkijk is in hun woningen en tuinen. Ook balen de initiatiefnemers van het nog geen jaar oude Sint Jozefpark ervan dat er precies op die plek een wooncomplex komt met vier woonlagen.

Zalen Van Bussel
Afgelopen week ontving de gemeente een stroom aan bezwaren van omwonenden die de nieuwbouw op het terrein van de voormalige horecagelegenheid Zalen Van Bussel aan de St. Jozefstraat in Deurne niet zien zitten. Hierbij is de bouw van een 11 meter hoog appartementencomplex voor de buurtbewoners een doorn in het oog.

Stationsstraat
Ook de acht koopappartementen die aan de Stationsstraat 111 in Deurne moeten komen in een gebouw met drie bouwlagen kunnen rekenen op kritiek van de omwonenden. Bij dit project moet een wooncomplex komen op de plek van een oud bedrijfsgebouw van 150 m2 en de daaromheen verwilderde buitenruimte.

Privacy verdwijnt volledig
Hoewel de gemeente eerder aangaf dat het voornemen binnen de kaders van het beleid van provincie en gemeente valt en er geen belemmeringen worden verwacht, geven de omwonenden aan zich niet te kunnen vinden in dit plan omdat het voor hen nadelige gevolgen heeft. Zo zou de komst van de appartementen volgens de bezwaarmaker het woongenot van aantasten. “Door dit plan is namelijk inkijk in de woning en lof-tuin van belanghebbenden mogelijk. Met deze inkijk verdwijnt over de hele linie hun privacy volledig”, zegt de raadsman van de omwonenden.

Verkeershinder
Ook vrezen zij schaduwhinder op hun percelen door het appartementengebouw en tegelijkertijd juist lichthinder. “Realisering van de appartementen betekent namelijk een sterke toename van licht in de omgeving”, zeggen de buurtbewoners. Ook de toename van verkeer en auto’s die worden geparkeerd tegen het perceel van de omwonenden aan, baart hen zorgen. “Dit veroorzaakt geluidsoverlast. Er is geen akoestisch onderzoek gedaan ter hoogte van de woning en het perceel. Daardoor zijn de gevolgen van dit plan niet goed onderzocht. Het plan is dus niet goed onderbouwd”, geven de omwonenden aan.

Parkje
In de St. Jozefparochie is het bedoeling dat er aan de Beukenstraat in Deurne ook een wooncomplex komt met 53 sociale huurappartementen verdeeld over vier woonlagen. Het college van Deurne is positief over de plannen maar de buurt juist niet. Op die plek zijn de bezwaren uiteenlopender, van omwonenden die nadelige gevolgen vrezen door de hoogbouw tot mensen die het zonde vinden van het parkje dat er is gecreëerd en wordt opgeofferd voor het appartementencomplex.

Burgerinitiatief
Op de plek was na het verdwijnen van basisschool D’n Bogerd in 2010 een braakliggend terrein ontstaan. Totdat in maart van vorig jaar buurtbewoners een burgerinitiatief startten om het gebied om te toveren tot een groen Sint Jozefpark. Hiervoor werd ongeveer 25.000 euro ingezameld om het terrein in samenwerking met Deurne Doet ’t in te richten als park met een hondenlosloopterrein, enkele speeltoestellen en picknicktafels.

Tijdelijk karakter
Voor veel buurtbewoners was niet duidelijk dat het park geen definitieve invulling was van het gebied, maar de gemeente geeft aan dat het plan voor woningbouw er al lag voor het burgerinitiatief maar dat er wel wordt gekeken naar het behoud van groen in de wijk: “Ondanks het tijdelijke karakter van het park, zijn wij ons bewust van de meerwaarde en de behoefte aan groen in de St. Jozefparochie”, geeft het college aan. “Daarom hebben wij aan de principemedewerking de voorwaarde verbonden om samen met het burgerinitiatief te kijken naar een passende en evenwichtige invulling van het aangrenzend terrein met zo veel mogelijk behoud van groen.”

Feestelijke opening
De groep bewoners die het burgerinitiatief voor het Sint Jozefpark startte, is niet blij met de ontwikkelingen. De initiatiefnemers waaronder Leo Cuijpers, verbazen zich er onder meer over dat het park nog geen jaar geleden feestelijk werd geopend door wethouder Helm Verhees, terwijl toen al duidelijk was dat er een appartementencomplex voor in de plaats zou komen te staan.

Ongenoegen
Onlangs hebben de vijf initiatiefnemers van het Sint Jozefpark een gesprek gehad met de gemeente en woningbouwvereniging Bergopwaarts die de 53 huurappartementen laat bouwen. Daarin hebben zij hun ongenoegen geuit, want als het hen ligt komt het wooncomplex er niet.

Lees ook:

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen