20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneKoolhof Klikt breidt uit naar rest van Deurne; samen fotograferen brengt mensen...

Koolhof Klikt breidt uit naar rest van Deurne; samen fotograferen brengt mensen dichter bij elkaar

Het project Koolhof Klikt waarbij buurtbewoners samen fotograferen, breidt uit naar de rest van de gemeente Deurne. Initiatiefnemers Marije Zuidweg en Anita Maassen hebben subsidie gekregen om het succesvolle concept op meerdere plaatsen uit te rollen.

Omdat steeds meer mensen van alle leeftijden eenzaam zijn en het moeilijk vinden om contact te maken met hun omgeving, werd er in de wijk Koolhof gestart met mensen bij elkaar brengen door samen te fotograferen. Vooral in de coronatijd bleek pijnlijk hoe ernstig het staat met het aantal gevallen van eenzaamheid. Dit was voor Maassen en Zuidweg onder meer aanleiding voor Koolhof Klikt.

Uit isolement
“Marije en ik zijn twee jaar geleden gestart met een project om eenzame bewoners uit de gemeente Deurne, met of zonder beperking, weer met elkaar in verbinding te brengen”, vertelt Anita Maassen. “Het is een sociaal project om mensen uit hun isolement te halen. Het is zeer laagdrempelig, je hoeft geen foto’s te kunnen maken! We hebben zelfs cameraatjes ter beschikking, maar het mag ook met je telefoon.”

Op de koffie
Dat fotograferen en vooral ook het nabespreken leidt al regelmatig tot vriendschappen en in elk geval interesse in elkaar, legt Maassen uit: “Nadat de foto’s zijn gemaakt, kijken we naar elkaars werk en gaan we met z’n allen in gesprek. Zo kom je erachter dat er in jouw buurt ook mensen zijn met jouw hobby of jouw interesse. Misschien kun je wel eens samen boodschappen gaan doen of bij elkaar op de koffie.”

Pilot
Het project bleek zo succesvol dat Zuidweg en Maassen nu budget hebben gekregen van de gemeente en het VSB-fonds om ook op andere plaatsen soortgelijke initiatieven op te zetten. “Koolhof Klikt was een pilot en we zagen mensen weer opbloeien, samen dingen ondernemen en weer zin hebben om eropuit te gaan”, vertelt Anita Maassen.

Verzetje
Ze roepen wijk- en dorpsraden op om contact met hen op te nemen om in kaart te brengen waar behoefte bestaat aan het sociale fotoproject: “Het probleem is dat wij natuurlijk de eenzame mensen niet kennen. Zij zitten thuis en komen nauwelijks buiten. Vandaar dat we via de LEV-groep, de wijkwerkers en wijkzorg proberen mensen te bereiken. Die mensen weten wie er misschien een verzetje kan gebruiken”, legt Maassen uit.

Gelukkiger maken
De fotografen komen één keer per maand op zaterdag samen van 10.00 tot 12.00 uur in Openbare Basisschool de Bron. “We starten op zaterdag 3 juni in OBS de Bron in Deurne. Hopelijk kunnen we samen de mensen in Deurne een beetje gelukkiger maken”, zeggen Anita en Marije.

Als je iemand kent die wel toe is aan eens een gezellig gesprekje met anderen, kun je contact opnemen met Anita of Marije door een email te sturen naar deurneklikt@gmail.com. Meer informatie vind je op de-koolhof-klikt.jouwweb.nl.

Lees ook:

Foto: Koolhof Klikt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen