6.9 C
Deurne
vrijdag 26 april 2024
Home- DeurneLupinetelers in de Peel zien hun eiwitrijk boontje als groente van de...

Lupinetelers in de Peel zien hun eiwitrijk boontje als groente van de toekomst

Op zes plaatsen in de Peel werd dinsdag lupine gezaaid door de telers van LuPeel. De samenwerkende boeren zien het lokaal te telen eiwitrijke boontje als een perfecte vervanger van soja die ver weg verbouwd wordt. De groente van de toekomst, als het aan de leden van LuPeel ligt.

Voorzitter Henk Kerkers van de telersvereniging legt uit dat het nog relatief onbekende gewas lupine stikstofbindende eigenschappen heeft, waardoor geen kunstmest nodig is. Het bevat hoogwaardige eiwitten voor de menselijke consumptie en zorgt voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid en toename van de biodiversiteit.

Beter resultaat
Dinsdag werd in Liessel, Vlierden, Asten, Gemert en Mariahout de lupine gezaaid voor dit seizoen. Kerkers hoopt dit jaar op een beter resultaat dan in 2022 toen de oogst mislukte. Niettemin zijn de samenwerkende lupinetelers van LuPeel ook dit jaar weer vol goede moed over hun ‘gouden boontje’.

Soja-vervanger
Op zijn eigen terrein van Bijzonder Brabants in Deurne experimenteert Henk Kerkers al vanaf 2016 met lupine op de zandgrond in de Peel. De witte lupine heeft volgens hem de potentie om een mooie plek te veroveren op de Brabantse akkers. Belangrijk in de Nationale Eiwitstrategie, is dat de Europese Unie en Nederland minder afhankelijk willen zijn van de import van plantaardig eiwit. Dat geldt met name voor sojaproducten, waar import uit Noord- en Zuid-Amerika belangrijk is. Diervoeder is de belangrijkste afnemer van plantaardige eiwitgewassen zoals soja, maar de vraag naar plantaardige eiwitten voor humane voeding groeit hard, vooral als alternatieven voor vlees en zuivel.

Chef-koks
De lupine uit de Peel wordt ondertussen al gebruikt door een aantal chef-koks in de regio waaronder Manfred Albrecht van Restaurant Bij Albrecht in Eindhoven. Het gewas kan in de keuken gebruikt worden als groene peul, later in het seizoen als doperwt en in gedroogde vorm. Daarmee is het volgens Kerkers een prima product voor de consumptie. Een deel van de oogst is bestemd om gedroogd te gebruiken en het andere deel wordt gemalen tot lupinemeel. Lupine is glutenvrij en daardoor zijn hiermee vele glutenvrije gerechten te bereiden. Zo bakt boer Henk voor zijn gasten van Bijzonder Brabants regelmatig een Petit Boertje met lupinemeel.

Bodemverbeteraar
Naast de waarde voor de consumptie, heeft de lupine potentie als bodemverbeteraar. In het verleden werd het al ingezet op ‘arme’ akkers voor een meer vruchtbare bodem. Lupine is een vlinderbloemige en zet stikstof uit de lucht om in opneembare voeding voor planten. Dit verrijkt de bodem en hierdoor is er geen kunstmeststikstof nodig.

Toekomst platteland
“Kortom, met het LuPeel-project wordt concreet invulling gegeven aan de toekomst van het platteland en aan de Nationale Eiwitstrategie, Kringloop landbouw, Voedsel transitie en klimaat doelen van uit de VN”, legt boer Henk uit. LuPeel werd in 2022 opgericht om in een samenwerking van verschillende boeren lupine te gaan telen.

Lupine op de kaart
De organisatie werkt daarbij samen met het Innovatiehuis de Peel, Het Project Verbonden Peelproeftuinen, Lekker Lupine en de Eiwitboeren van Nederland. Met de oprichting van de LuPeel kunnen de boeren nog beter georganiseerd telen, projecten initiëren en samenwerken. Het is hun ambitie om de lupine als lokaal product uit de Peel op de kaart zetten: “Zoals champagne uit Frankrijk.”

Telers die ook ervaring willen opdoen met nieuwe, perspectiefvolle gewasrotaties kunnen meedoen met de telersgroepen lupine, veldbonen, mengteelt of gewasrotatie. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar secretariaat@innovatiehuisdepeel.nl.

Lees ook:

Foto: LuPeel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen