15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneOud-pastoor Paul Janssen krijgt alsnog uitvoering muziekstuk ‘Met passie’: ‘Nu nog even...

Oud-pastoor Paul Janssen krijgt alsnog uitvoering muziekstuk ‘Met passie’: ‘Nu nog even repeteren’

Bij het afscheid van pastoor Paul Janssen was het begin juli vorig jaar de bedoeling dat er in Deurne een gezongen passieverhaal werd uitgevoerd maar doordat één van de deelnemers positief werd getest op corona, kon het muzikale slotstuk van het afscheid niet doorgaan. Nu gaat het dan toch gebeuren dat ‘Met passie’ wordt uitgevoerd door een gelegenheidsensemble van muziekvrienden van en met Paul Janssen.

De Deurnese oud-pastoor die ondertussen al bijna een jaar werkzaam is voor de Heilige Maria-parochie in Den Bosch-Rosmalen kan het bijna niet geloven: “Gaat het er dan toch van komen?”

Eind 2021 kondigde pastoor Paul Janssen aan dat hij de parochie Heilige Willibrord in Deurne na bijna 17 jaar ging verlaten. Bij zijn afscheid vorig jaar kon het geplande passieconcert niet doorgaan maar nu moet Paul Janssen zich alsnog gaan voorbereiden. “Nu nog even repeteren”, zegt de Deurnese oud-pastoor. Want zondag 2 april staat de uitvoering gepland van de bijzondere en volledig muzikaal uitgevoerde versie van het passieverhaal.

Marcel Zagers
‘Met passie’ is geschreven en gecomponeerd door Marcel Zagers. Het vertelt niet alleen over het lijden van Jezus, maar ook over de passie waarmee hij mensen uitnodigt mee te bouwen aan een nieuwe wereld, het rijk van God. Marcel Zagers is componist en schrijver van liedjes als ‘Even stil’ en ‘Een vriend’, die veel bij gezinsvieringen en eerste communievieringen in Deurne werden gezongen toen Paul Janssen pastoor was. Zagers is ook de maker van de themaliedjes van de Vormselvoorbereiding ‘In de wereld van je leven’ en ‘Ik vertel je een verhaal uit oude tijden’.

Goirle
Hoewel het de bedoeling was dat het muziekstuk in Deurne werd uitgevoerd bij het afscheid van Janssen, zal het nu alsnog plaatsvinden in Goirle. Dat heeft alles te maken met zijn pastoorschap in die plaats voor dat hij naar Deurne kwam. Op Palmzondag 2 april wordt het gezongen passieverhaal gebracht in de kerk van St. Jan in Goirle. Het wordt verteld in vijftien nieuwe liederen die door Kinderkoor Eigenwijs en jongerenkoor Gotiko ten gehore worden gebracht samen met de oud-pastoor van Deurne en Goirle en enkele koorleden uit Deurne met wie Janssen veel heeft samengewerkt.

Palmzondag
Wat bijzonder is aan deze uitvoering, is dat het niet begint met Palmzondag maar eerder. Zo krijgt het verhaal van de Goede Week volgens de Goirlese parochie De Goede Herder nog meer betekenis: “Het begint met ‘Kom en volg mij’: de oproep die Jezus deed aan de vissers die zijn eerste leerlingen zouden worden. Via de zaligsprekingen, de storm op het meer, de vraag van de leerlingen ‘Wie ben Je’ en de argwaan ‘Hij is een gevaar’ van de Schriftgeleerden, komen we dan bij Palmzondag terecht en alle gebeurtenissen die daarop volgen.” Er wordt geëindigd met het vertrouwen: ‘Liefde kun je niet ontlopen, en leven evenmin’. Dit is de eerste keer dat dit passieverhaal in vijftien nieuwe liederen ten gehore wordt gebracht.

De uitvoering van het passieverhaal vindt plaats op zondag 2 april om 15.00 uur in de kerk van St. Jan aan de Kerkstraat 3 in Goirle. De toegang is gratis.

Lees ook:

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen