14.5 C
Deurne
zondag 14 april 2024
Home- DeurneTelers LuPeel gaan samenwerken met Lekker Lupine; hun gouden boontje is belangrijke...

Telers LuPeel gaan samenwerken met Lekker Lupine; hun gouden boontje is belangrijke kracht in eiwittransitie

Telersvereniging LuPeel sluit met ingang van het nieuwe teeltseizoen aan bij Lekker Lupine. Door deze samenwerking kunnen beide organisaties meer impact maken als het gaat om het bouwen van een lokale duurzame lupineketen. Zowel LuPeel als Lekker Lupine hebben de ambitie om de lupineboon van Nederlandse bodem terug op de akkers en op het bord van consumenten te krijgen.

De lupineteelt- en consumptie in de Peel kan volgens de telers een belangrijke schakel vormen in de Nationale en Europese Eiwitstrategie om minder afhankelijk te zijn van eiwitten van ver weg. “Lupine is bovendien een lekker knapperig boontje vol plantaardige eiwitten dat een goede vlees- en/of zuivelvervanger is en prima in Nederland verbouwd kan worden”, zeggen de telers.

Krachtenbundeling
“Onze inzet is dat iedere boer in de Peel duurzamer kan boeren en lupine in haar bouwplan kan opnemen. Door samen te gaan met Lekker Lupine bundelen we onze krachten”, vertelt oprichter Henk Kerkers van telersvereniging LuPeel. Die kracht is volgens hem in deze opstartfase cruciaal omdat de praktijk weerbarstig kan zijn: “Maïs en aardappelen stonden er ook niet in 5 jaar, daar is jarenlang in geïnvesteerd. Samen staan we sterker om de noodzaak tot investering in de toekomst van onze voedselvoorziening te adresseren. Naast samenwerking zijn financiële middelen hierbij onmisbaar!”

LuPeel is opgezet door zeven boeren uit de regio Deurne die elkaar eind 2022 vonden in de Peelproeftuinen. Door hun samenwerking kunnen zij nog beter georganiseerd telen, projecten initiëren en samenwerken. Lekker Lupine is opgericht door biodynamisch akkerbouwer André Jurrius en Marieke Laméris en organiseert en coördineert sinds 2020 de teelt en afzet van biologische lupinebonen in Nederland en werkt op coöperatieve wijze samen met haar telers. De teelten van beide organisaties zijn chemievrij.

Bean Deal
Jurrius en Laméris zijn blij dat de natuurinclusieve telers van LuPeel zich bij hen aansluiten: “We gaan voor een gezonder voedselsysteem dat perspectief biedt aan boeren. Onze verbondenheid aan de Bean Deal (Green Deal voor eiwitrijke gewassen), de ondersteuning vanuit diverse overheden én het enthousiasme vanuit consumenten versterkt ons vertrouwen dat meer ketenpartners met ons willen werken. We zijn dan ook blij met de aansluiting van de telersgroep uit de Peel en geloven dat we samen nog meer impact kunnen maken.”

Door deze samenwerking krijgen telers meer ruimte om over te stappen naar biologische landbouw. In 2024 wordt ongeveer 50 hectare lupine geteeld door zo’n 15 telers in Nederland. Lekker Lupine hoopt begin september ruim 100 ton lupinebonen te oogsten. Door de samenwerking bundelen LuPeel en Lekker Lupine ook teeltkennis en productontwikkeling. Zo willen ze het voor retailers, cateraars en verwerkers makkelijker maken om lokaal en duurzaam in te kopen door naast de kant- en klare lupinebonen ook lupineproducten op de markt te brengen als meel, spreads voor broodbeleg en vlees- en zuivelvervangers.

Peelproeftuinen
“Lupine en andere eiwitrijke gewassen zien we steeds vaker in de Peel. Enerzijds omdat telers op zoek zijn naar een nieuw verdienmodel. Anderzijds omdat peulvruchten mogelijkheden bieden in de vruchtwisseling met reguliere gewassen”, vertelt Marieke van Beers van Innovatiehuis de Peel. “Om de teelt en afzet van deze nieuwe gewassen succesvol te laten verlopen, krijgen telers in de Peel ondersteuning via het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten. Een initiatief van Innovatiehuis de Peel, LLTB en AgroProeftuin de Peel. De samenwerking met Lekker Lupine is waardevol. Het zorgt voor kennisdeling en creëert perspectieven voor lupinetelers.”

In Nederland wordt voornamelijk op zandgronden en lichte rivierklei geteeld, van Groningen tot Maastricht. Dit draagt ook bij aan bodemverbetering en is klimaatpositief. De boon zelf is eiwitrijk en heeft alle essentiële aminozuren in zich. Lupine is een nog onbekende, maar volgens de telers zeer waardevolle, kracht in de eiwittransitie.

“Bovenal is lupine een boontje dat uitermate geschikt is om in pure vorm te eten in een salade, soep of stoofgerecht bijvoorbeeld. Én een perfecte basis voor spreads en vleesvervangers. Zo levert de Nederlandse lupineboon rendement op voor mens, bodem en klimaat. Dat maakt lupine, het gouden boontje”, aldus de telers.

Lees ook:

Foto: LuPeel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen