11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- Deurne OM eist jaar gevangenisstraf en beroepsverbod voor beruchte hondenfokker uit Deurne

[VIDEO] OM eist jaar gevangenisstraf en beroepsverbod voor beruchte hondenfokker uit Deurne

De beruchte hondenfokker uit Deurne bij wie al meerdere keren verwaarloosde dieren in beslag zijn genomen, gaat als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt een jaar de gevangenis in en mag hij 10 jaar geen honden houden.

De 38-jarige man uit Deurne stond maandag voor de rechtbank in Zwolle, waar drie afzonderlijke zaken met soortgelijke feiten werden behandeld. De man wordt verdacht van het langdurig en structureel verwaarlozen van voornamelijk honden, maar ook van eekhoorns, katten en vogels in de periode van februari 2018 tot en met mei 2023.

Erbarmelijke omstandigheden
Daarnaast zou hij als broodfokker bedrijfsmatig honden houden en fokken terwijl hij daar geen geschikte onderkomens voor heeft. Ook beschikte hij niet over de juiste papieren of (gezondheids)protocollen. De officier van justitie vindt dat de verdachte onvoorstelbaar veel dierenleed heeft aangericht: “De dieren werden op zeer nare, vieze en erbarmelijke wijze gehouden. Kennelijk enkel en alleen vanuit financieel gewin.”

Een groot aantal honden liet hij zonder water in vervuilde en te kleine hokken zitten. Veel van de dieren hadden een vervilte vacht of kale en schrale plekken op de huid. Verschillende honden werd noodzakelijke medische hulp onthouden. Ook zou de verdachte bedrijfsmatig honden fokken en houden, terwijl de inrichting hiervoor niet was aangemeld en er geen administratie werd bijgehouden.

Honden verstopt
De verdachte is bij verschillende controles tegen de lamp gelopen en heeft eerder taakstraffen gekregen. In plaats van verbetering te tonen, doet hij er volgens het OM alles aan om door te gaan met het houden en fokken van honden. Zo bracht hij de honden in 2023 onder in een verlaten schuur, waarin de verdachte waarschijnlijk had ingebroken om de dieren te verstoppen voor een hercontrole.

Volgens de officier van justitie is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, gelet op de ernst van de feiten en de eerdere veroordelingen, de enige passende straf. Het OM eist een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, met een proeftijd van 10 jaar. Die 10 jaar zijn de wettelijk maximale duur voor een houdverbod, in die periode mag de broodfokker geen dieren houden voor zichzelf of iemand anders.

Broodfokkers
Daarnaast wordt een beroepsverbod voor het beroep van hondenfokker van 7 jaar geëist. De officier van justitie benadrukt dat het kopen van dieren van broodfokkers het systeem in stand houdt en roept mensen op hiermee te stoppen: “Als niemand bij broodfokkers hondjes koopt, en een eerlijke prijs voor deze hondjes betaalt, stopt ook de broodfokmarkt. Om het voor een ieder duidelijk te maken dat deze verdachte geen honden mag fokken, vraag ik de rechtbank het vonnis met naam en toenaam te publiceren.” De rechtbank doet over 4 weken uitspraak.

Lees ook:

Foto’s: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen