15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneHoge strafeisen voor Deurnese kopstukken drugslabs Neerkant en Someren; 12 jaar cel...

Hoge strafeisen voor Deurnese kopstukken drugslabs Neerkant en Someren; 12 jaar cel en 80.000 euro boete

Tegen twee Deurnenaren van 57 en 40 jaar werden maandag in de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen van 12 jaar geëist in de zaken rond drugslabs in Neerkant en Someren. Ook krijgen zij als het aan justitie ligt een geldboete van 80.000 euro. Het Openbaar Ministerie ziet de twee mannen uit Deurne als hoofdpersonen achter de grootschalige amfetamineproductie in Someren en Neerkant. De rechtbank doet uitspraak op 17 januari 2023.

Tegen de andere verdachten in de leeftijd van 37 tot 67 jaar en afkomstig uit onder meer Helmond, Eindhoven en Nijmegen werden celstraffen geëist van tien jaar en een geldboete van 60.000 euro, acht jaar gevangenisstraf en een boete van 40.000 euro en zes jaar cel en een geldboete van 40.000 euro. De eigenaar van het terrein in Neerkant waarop één van de twee drugslabs stond, hangt twee jaar gevangenisstraf met een boete van 20.000 euro boven het hoofd.

Hoveniersbedrijf
Aan de hand van informatie uit het buitenland kwam de politie er achter dat een criminele groepering een drugslab had gebouwd dat actief zou zijn op een adres in Neerkant. Na onderzoek werd in februari van 2021 een inval gedaan op een terrein van een hoveniersbedrijf aan de Heitrak in Neerkant waar het drugslab werd ontdekt. Bij de spectaculaire actie werd ook een Bearcat-pantservoertuig ingezet.

AK-47
Bij de inval trof de politie op het terrein duizenden liters drugsafval, verschillende gestolen auto’s en een AK-47 aan. Het arrestatieteam hield toen een 37-jarige man uit Eindhoven en een 43-jarige man uit Helmond aan. In een camper die op het terrein stond werd een 49-jarige verdachte uit Nijmegen aangehouden. Op de bestuurdersstoel van het voertuig vond de politie het automatisch vuurwapen en een briefje met de naam van de Nijmegenaar uit het Penitentiair Complex Brugge. Op de achterzijde werden een aantal vuurwapens waaronder de AK-47 en bedragen genoemd. In die camper vond de politie ook een trainingsbroek met bijna duizend euro en een plastic tas met 3.000 euro contant geld.

Vier maanden gesloten
Het werkende amfetamine-lab dat in de schuur stond, werd door het LFO (Landelijk Faciliteit Ontmantelen) voorzichtig gestopt waarna het lab werd ontmanteld. De aangehouden mannen hadden geen vaste woon- of verblijfplaats. Het terrein waarop het drugslab stond, werd voor een periode van vier maanden gesloten door Burgemeester Buter van Deurne. Het hele terrein en gebouwen mochten in die tijd niet gebruikt of betreden worden.

Amfetaminelab Someren
De twee Deurnenaren die nu een celstraf van 12 maanden en een geldboete van 80.000 euro boven het hoofd hangt, werden op 24 december 2020 aangehouden bij de inval in een amfetaminelab in Someren. De politie kwam dit lab op het spoor na twee meldingen via Meld Misdaad Anoniem en de vermelding van de locatie in Someren als vermoedelijk laboratorium in een onderschept Encrochat-gesprek.

Drugsnetwerk
Het OM heeft de twee Deurnese verdachten kunnen linken aan zowel het drugslab in Someren als de locatie in Neerkant. Uit gegevens in de telefoon die van de 57-jarige Deurnenaar in beslag is genomen, bleek dat hij veel contact had met de 67-jarige eigenaar van het terrein in Neerkant. Ook uit chatgesprekken en foto’s die via gecodeerde telefoons zijn uitgewisseld, blijkt volgens justitie dat de twee Deurnese mannen zijn betrokken bij beide labs in Someren en Neerkant. Ze maken mogelijk ook deel uit van een groter drugsnetwerk dat onder meer opereert in Brabant en Limburg.

Duitsland
Het tweetal zou volgens het OM ook een aandeel hebben gehad in de uitvoer van crystal meth naar Duitsland. Dit blijkt uit communicatie die heeft plaatsgevonden via cryptocommunicatiedienst Sky-ECC. Hierin wordt gesproken over een chauffeur van een drugstransport die op 18 augustus 2020 op de A44 in Duitsland werd aangehouden met bijna acht kilo meth-amfetamine in zijn auto.

Lees ook:

Foto: Pim Verkoelen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen