5.3 C
Deurne
zaterdag 23 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneLeerlingen Gerardusschool helpen met ontwerp van ‘hop-over’ voor vleermuizen op N270

Leerlingen Gerardusschool helpen met ontwerp van ‘hop-over’ voor vleermuizen op N270

Bij de reconstructie van de N270 tussen Deurne en de grens met Limburg heeft de ontdekking van een vleermuizenroute veel extra werk en vertraging opgeleverd, maar voor de leerlingen van groep 3 van de Gerardusschool is het een mooie kans om hun creativiteit te laten zien. Zij mochten met een tekenwedstrijd suggesties geven aan uitvoerder Strukton over hoe de toekomstige vleermuis-‘hop-over’ op het kruispunt Padbrugseweg-Nachtegaalweg er uit moet gaan zien.

Onder meer tijdelijke geleidingsschermen en het verplaatsen van een transformatorhuisje waren al nodig om er voor te zorgen dat de beestjes niet gedesoriënteerd raken, omdat de de originele bakens van hun vliegroute met het kappen van bomen zijn verdwenen. “Deze route houden we uiteraard in stand door straks nieuwe bomen te planten”, zegt de provincie.

Kunstboom
Alleen midden op een kruispunt is er geen plaats om een echte boom te planten. Daar is door de provincie en uitvoerder Strukton rekening mee gehouden: “Daarom gaan we hier een kunstboom zetten. Dit wordt een paal van circa 7 meter hoog met daarop een plaat van 2,5 m2. Op die plaat komt een afbeelding, maar een afbeelding van wat?”

Voor dat ‘probleem’ heeft Strukton de hulp ingeroepen van de Gerardusschool in Deurne. Groep 3 is aan de slag gegaan met een heuse ‘tekenwedstrijd’. Inmiddels zijn de inzendingen ontvangen en begin 2024 kiest Strukton één van de ontwerpen uit om die verder uit te werken. Dat idee wordt verwerkt in de nieuwe vleermuis hop-over op het kruispunt van de Padbrugseweg en Nachtegaalweg in Deurne. De kunstboom is volgens de provincie bedoeld om de vleermuizen over het verkeer van de N270 te leiden: “Zo voorkomen we aanrijdingen tussen het verkeer en de vleermuizen.”

Sonar
Door de ontdekte vliegroute van de vleermuizen werden eerder aan de Langstraat richting Venray tijdelijke geleidingsschermen geplaatst omdat daar bomen waren gekapt. “De beestjes navigeren bij hun vluchten op sonar en als ze geen signaal terugontvangen van een obstakel, dan duiken ze naar de grond. Als je dus veel bomen gaat kappen langs een weg, moet je voorzorgsmaatregelen nemen en de vleermuizen een alternatief bieden voor de gekapte bomen”, vertelt omgevingsmanager Sander Kwakkernaat van de provincie Noord-Brabant.

Transformatorhuisje
In verband met de aanwezigheid van de dieren moest zelfs ook een compleet transformatorhuisje van Enexis aan de Nachtegaalweg verplaatst worden. Dat gebouw wordt mogelijk gebruikt door vleermuizen als verblijfplaats of kraam-locatie. Het huisje stond in de weg voor het nieuwe kruispunt en moest dus eigenlijk worden gesloopt in verband met de reconstructie van de weg.

Omdat er een vermoeden was dat vleermuizen zich ophielden in het gebouw, mocht het transformatorhuisje niet worden platgegooid. “Om toch door te kunnen met het project, heeft aannemer Strukton dit huisje afgelopen voorjaar verplaatst. Het staat nu een stukje buiten het nieuw aan te leggen kruispunt”, aldus de provincie.

Beschermde diersoort
Vleermuizen zijn in Nederland een beschermde diersoort, die je niet mag verstoren, verjagen of waarvan je de verblijfplaats mag slopen. Omdat een ecoloog in het gebied in Deurne onder andere de gewone dwergvleermuis en de ook de grootoorvleermuis heeft gespot, zijn de provincie en uitvoerder Strukton verplicht om bepaalde maatregelen te nemen om deze beestjes te beschermen.

Lees ook:

Foto’s: provincie Noord-Brabant/Dave van Hattem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen