11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneNobelprijswinnaar en oud-leerling Peellandcollege Guido Imbens krijgt plaats in eregalerij Ministerie OCW

Nobelprijswinnaar en oud-leerling Peellandcollege Guido Imbens krijgt plaats in eregalerij Ministerie OCW

Nobelprijswinnaar Guido Imbens die zijn middelbare schooltijd doorbracht op het Peelland College in Deurne heeft woensdag samen met minister Dijkgraaf zijn bronzen buste onthuld in de eregalerij van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in Den Haag.

Daarnaast is Imbens benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en heeft hij van minister Dijkgraaf namens de Koning het lintje opgespeld gekregen.

Guido Imbensplantsoen
Vorig jaar werd in juli het gedeelte natuur dat voor het Peellandcollege ligt, vernoemd naar de in Deurne opgegroeide Nobelprijswinnaar; het Guido Imbensplantsoen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd het straatnaambord toen onthuld door burgemeester Greet Buter in het bijzijn van Imbens die voor de gelegenheid was overgekomen uit de Verenigde Staten waar hij sinds de jaren ’80 woont. Vroeger toen hij nog leerling was aan het Peellandcollege, fietste hij zelf dagelijks tussen de twee vijvers door over de toegangsweg naar de middelbare school.

Nobelprijs voor Economie
Imbens ontving in 2021 de Nobelprijs voor Economie, samen met zijn collega Joshua Angrist en David Card. Ze ontvingen de prijs voor hun baanbrekende bijdragen aan de ontwikkeling van methoden voor causaliteitsanalyse in de econometrie. De oud-leerling van het Peellandcollege heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van zogenaamde ‘instrumentele variabele’-methoden, waarmee onderzoekers kunnen bepalen of een bepaalde factor zoals het innemen van een bepaald medicijn daadwerkelijk een oorzakelijk effect heeft op een uitkomst als het genezen van een ziekte.

Belangrijke doorbraken
Deze methode maakt gebruik van natuurlijke experimenten, waarbij een ‘instrument’ zoals een genetische variant wordt gebruikt als een soort willekeurige toewijzing van de behandeling. Het heeft geleid tot belangrijke doorbraken in de econometrie en heeft toepassingen gevonden in verschillende gebieden, zoals de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt, de onderwijssector en de ontwikkelingseconomie. Door middel van de methode zijn onderzoekers in staat om meer nauwkeurig te bepalen welke interventies effectief zijn en heeft zo bijgedragen aan de ontwikkeling van beleid dat gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs.

Econometrie
Het werk van Imbens, Angrist en Card heeft dus een grote impact gehad op de economie en de bredere samenleving, en hun Nobelprijs is een erkenning van de belangrijke bijdragen die ze hebben geleverd aan het veld van de econometrie. Met het onthullen van het bronzen beeld van Guido Imbens is het totaal aan hoofden op 18 uitgekomen. Het beeld van Imbens is gemaakt door kunstenaar Efrat Zehavi die ook bij de onthulling aanwezig was.

Lees ook:

Foto: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen