De zes Peelgemeenten hebben samen een plan gemaakt voor de opvang van asielzoekers in onze regio. In totaal willen de gemeenten Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren bijna 800 asielzoekers opvangen. Daarvan moeten er 195 in Deurne worden gehuisvest.
Zoals de plannen er nu naar uitzien, zal het aantal in de gemeente Deurne verspreid worden over de locatie aan ’t Zand 17 in Liessel met 40 tot 45 vluchtelingen en een terrein in de Zeilberg met 150 vluchtelingen. Hiervoor zouden dan flexwoningen worden gebouwd op de hoek van de Legerweg en Hazenveldweg.
Voorkeurslocatie
Het college van Deurne heeft voor die laatste plek vrijdag een raadsvoorstel bekendgemaakt waarin wordt gemeld dat het terrein in de Zeilberg de voorkeur heeft. B&W wil deze locatie aan het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) aanbieden voor de opvang van vluchtelingen voor een periode van vijf jaar. Het voorstel wordt op 6 juni behandeld in de raadsvergadering.
Verantwoordelijkheid
De Peelgemeenten verwachten dat er in subregio de Peel met deze plannen ruim voldoende plaatsen voor asielzoekers zijn. “Met deze afspraken neemt de regio haar verantwoordelijkheid. Elke gemeente draagt op deze manier bij aan de realisatie van de opvanglocaties. Door de handen ineen te slaan worden ook de voorzieningen voor onderwijs en werk mogelijk regionaal georganiseerd”, zeggen de samenwerkende gemeenten. Hiermee willen zij ruimte creëren om te kunnen voldoen aan de verplichte aantallen opvangplekken, ook als de ontwikkeling van een locatie mogelijk vertraging op loopt.
Spreiding
Per gemeente in de Peel komt het neer op de volgende aantallen op te vangen asielzoekers:
- Deurne: 195 vluchtelingen
- Asten: 69 vluchtelingen
- Gemert-Bakel: 150 vluchtelingen
- Helmond: 350 vluchtelingen
- Laarbeek: 150 vluchtelingen
- Someren: 72 vluchtelingen
Ondersteuning
Dit regionale plan van de Peelgemeenten is onderdeel van het Regioplan Brabant Zuidoost dat is ingediend bij de Provinciale Regie Tafel. Binnenkort vindt hierover overleg plaats met COA. Een belangrijke voorwaarde die de regio stelt, is dat er vanuit het COA medewerkers specifiek worden ingezet voor subregio de Peel om de gemeenten te ondersteunen.
Exacte locaties
Wanneer de exacte locaties daadwerkelijk ontwikkeld worden, hangt af van de besluitvorming door de gemeenteraden en de beschikbaarheid van het COA voor de uitwerking van de plannen. Gemeenten maken de exacte locaties zelf bekend, zodra er in een gemeente een besluit over genomen is.
Verplichte opvang
Vanuit de Rijksoverheid is er een wetsvoorstel ‘gemeentelijke taken mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’ in voorbereiding. Daarin komt te staan dat alle gemeenten in ons land verplicht een aantal asielzoekers moet opvangen. Hoe groot dat aantal is, hangt af van het aantal inwoners dat een gemeente heeft.
Lees ook:
- Mogelijk opvang van 150 vluchtelingen in flexwoningen aan Legerweg in Zeilberg
- Plannen voor opvang van 150 vluchtelingen aan rand van Deurne
- Transparant Deurne ‘bombardeert’ B&W met 100 vragen over opvang asielzoekers Liessel
- Zorgen, begrip en vooral veel vragen in Liessel over opvang vluchtelingen
- Bewoners ’t Zand in Liessel snappen het niet meer; geen arbeidsmigranten maar wel 45 asielzoekers in de straat
Foto: Pixabay