Speciaal voor Museum de Wieger ontwikkelde Manon Henzen, historica en kookliefhebber, een lezing rond 2000 jaar eten in Brabant, mede in het kader van Brabant “Europese Regio van de Gastronomie”. Wat aten de Romeinse soldaten in het castellum in Cuijk, welke gerechten sierden de dis tijdens de bijeenkomst van de Gulden Vlies met aartshertog Maximiliaan in 1481 in Den Bosch? Wat is het oudste Brabantse kookboek en aten de leden van het Zwanenbroederschap echt zwaan tijdens hun bijeenkomsten? Al deze vragen komen aan bod in de lezing die Manon geeft op 24 juni om 15.00 uur.
Henzen noemt haar voordracht niet voor niets belevenislezing. Er valt zondagmiddag in De Wieger namelijk ook wat te ruiken en te proeven! Zij heeft het tot haar missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat zij het bijzonder jammer vindt dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zal gaan.
Kookatelier
Manon Henzen zet haar jarenlange ervaring als projectmanager en adviseur in de brede erfgoedsector tegenwoordig in voor het veld van culinaire geschiedenis. Met “Eet!verleden” – een kenniscentrum, winkel en kookatelier in één – combineert zij haar passies geschiedenis en koken. Kaarten voor deze lezing zijn te reserveren à 10 euro via dewieger.nl onder podium



De schade bij beide ongevallen was groot en gelukkig zijn er toen geen slachtoffers gevallen.
Haenen bewerkt de laatste jaren voornamelijk portretten op een kunstzinnige wijze. Expressie en uitdrukkingskracht komen in zijn beelden naar voren. Net als Haenen wilde Karin Stuurman iets anders creëren dan de doorsnee fotografie. Haar voorliefde voor kunst komt tot uiting in haar bewerkingen. Haar werken zijn eigenzinnig, herkenbaar en sfeervol.




