13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurneVeroordeelde Deurnese broodfokker toch weer betrapt met 24 honden in België

Veroordeelde Deurnese broodfokker toch weer betrapt met 24 honden in België

De voor dierenmishandeling veroordeelde broodfokker Kevin T. is in het Belgische Scherpenheuvel-Zichem toch weer betrapt op het houden van 24 honden. Net als in Deurne leefden de dieren daar in slechte omstandigheden.

In Nederland is de 38-jarige man wegens ernstige dierenmishandeling veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden onvoorwaardelijk. Ook heeft hij een houdverbod opgelegd gekregen. Omdat hij in hoger beroep is gegaan, is de broodfokker voorlopig op vrije voeten.

Dierenleed
Dierenrechtenorganisatie House of Animals meldde vorige week al dat ze Kevin T. op het spoor waren gekomen en dat hij was gevlucht naar België om daar toch weer dieren te houden. “Deze man verhuist van plek naar plek, waar hij een spoor van dierenleed achterlaat. Deze man moet hoe dan ook voor eens en altijd gestopt worden”, zegt Karen Soeters van House of Animals. De organisatie had contact opgenomen met de politie in België die vervolgens een onderzoek startte.

Op een terrein in Scherpenheuvel-Zichem werden bij Kevin T. in totaal 24 honden aangetroffen. De fokker had geprobeerd de twaalf chowchows en twaalf pomerianen te verstoppen op een zolder, in een auto en in een maïsveld. Meerdere honden bleken zwanger te zijn. Naast politieagenten, waren ook een dierenarts en medewerkers van de diereninspectie betrokken bij de actie.

Maïsveld
De dieren zijn naar dierenasiel De Zorghoeve in het nabijgelegen Kortenaken gebracht, waar ze verzorgd worden en medische hulp krijgen. “Wij werden door de politie Demerdal en Agentschap Dierenwelzijn opgeroepen om initieel negen honden op te halen”, vertelt eigenaresse Iris Cornelis van het asiel tegenover de VRT. “Zeven honden zaten verstopt in een bench in het maïsveld. We wisten dat er nog honden waren, maar die konden we niet meteen vinden. Uiteindelijk hebben we nog 15 hondjes gevonden in een auto. Ze zaten in een bench met een deken over.”

Zeker drie van de inbeslaggenomen dieren zijn drachtig volgens de eigenaresse van De Zorghoeve: “Maar mogelijk komen we nog voor verrassingen te staan, de kans is groot dat er nog meer hondjes gedekt zijn. Het is dan wel duidelijk wat de bedoeling van de eigenaars was.”

Maanden onderzoek
Volgens het Belgisch recht kunnen de honden nog niet meteen geadopteerd worden. Eerst volgt een onderzoek dat een paar maanden kan duren. “Soms moeten de honden terug naar de eigenaar, bijvoorbeeld omdat het bij de melding om een burenruzie ging. Pas als wij toestemming hebben van de autoriteiten, mogen we ze voor adoptie aanbieden”, legt Cornelis uit.

Lees ook:

Foto: De Zorghoeve Kortenaken

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen