13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurneNa jaren oponthoud eindelijk groen licht voor bouw van 52 woningen in...

Na jaren oponthoud eindelijk groen licht voor bouw van 52 woningen in Fabriekstraat Deurne

Het stuk grond aan de Fabriekstraat in Deurne waar 15 appartementen en 37 woningen moeten komen staan, ligt er nog kaal en verlaten bij. Maar daar komt als het aan de politiek in Deurne ligt snel verandering in.

In de vergadering van de Raadscommissie Omgeving bleek dinsdag dat alle politieke partijen enthousiast zijn over het voornemen om het bestemmingsplan van het terrein te wijzigen zodat de bouw kan starten. De plannen voor het laatste stukje van de herstructurering van het Spoorzone-Middengebied liggen er al jaren maar meerdere tegenslagen zorgden ervoor dat het terrein nu pas klaar is voor de bouw van de nieuwe woningen.

Geruchten
Door het lange traject gingen er in de buurt al geruchten rond dat de bouwactiviteiten waren stilgelegd. “Onlangs zijn de activiteiten in het kader van het bouwrijp maken van de locatie afgerond. Daarom wordt de bouwplaats nu opgeruimd. Wellicht is daardoor bij inwoners de indruk ontstaan dat het werk wordt onderbroken”, antwoordt wethouder Marinus Biemans op vragen die 50Plus hierover had gesteld.

Asbest
Op het stuk grond stonden anderhalf jaar geleden nog de oude fabriekspanden van Gebroeders Nies Vouwkartonnage. Nog voor de sloop van die gebouwen kon worden gestart, zorgden asbesthoudende materialen voor het eerste oponthoud. Die moesten eerst worden verwijderd voordat het pand ‘sloopklaar’ was.

Vleermuizen
Toen eind augustus 2021 eindelijk kon worden gestart met de sloopwerkzaamheden, was de verwachting dat dit ongeveer vier weken zouden duren. Dat pakte heel anders uit toen een maand later bleek dat buurtbewoners verschillende vleermuizen hadden gezien die het pand in en uit vlogen. Zij seinden de gemeente in die de sloop stil legde.

Extra vertraging
In de omgeving werden meerdere vleermuiskasten geplaatst maar uiteindelijk bleek in maart 2022 uit onderzoek dat niet konden worden aangetoond dat er zich een vleermuissoort in het pand had gehuisvest. Een extra half jaar vertraging voor de plannen waarbij de bouw oorspronkelijk eind 2021 al van start had moeten gaan.

Zomer 2024
Daarna was de planning dat volledige sloop en bodemsanering nog vóór de zomer van vorig jaar werden afgerond. Alle vergunningen en het gewijzigde bestemmingsplan zouden dan in het najaar van 2022 rond zijn en de nieuwe huizen hadden er dan begin 2023 moeten staan. Maar Peelstaete Vastgoed liet vorig jaar in september al weten dat het niet haalbaar is en het nog tot de zomer van 2024 gaat duren voordat de eerste bewoners de sleutels krijgen van hun nieuwe woning.

Sluitstuk Spoorzone
Afgelopen dinsdag lag de wijziging van het bestemmingsplan voor het sluitstuk van de transformatie van de Spoorzone dan eindelijk op tafel bij de Raadscomissie Omgeving. Daar werd positief gereageerd op het plan omdat het tegemoetkomt aan de ambitie van de gemeente in het thema ‘betaalbaar en divers wonen’.

Starters
Volgens de gemeente biedt het bouwplan woonoplossingen voor alle inkomensgroepen en woonlasten. “Het plan voorziet in kwalitatief hoogwaardige koopwoningen voor voornamelijk starters, jonge gezinnen en appartementen voor senioren, gebouwd binnen bestaand stedelijk gebied door middel van sloop en nieuwbouw”, meldt de gemeente. Er komen op het terrein van de voormalige fabriek van Gebroeders Nies 12 twee-onder-een kapwoningen, 25 rijwoningen, 5 appartementen ‘dure koop’ en 10 appartementen ‘middeldure koop’.

Klimaatbestendig
Het plan sluit ook aan op het voornemen om duurzaam te bouwen en in 2050 de totale woningvoorraad klimaat- en energieneutraal te maken. “Wat betreft klimaatbestendigheid wordt ruimte gereserveerd voor openbaar groen en hemelwaterberging, waardoor hittestress en wateroverlast zoveel mogelijk wordt tegengegaan. De woningen zelf zullen voldoen aan de wettelijke duurzaamheidseisen”, geeft de gemeente aan.

Bedrijfsbestemming
Het stuk grond waar de 37 woningen en 15 appartementen op komen te staan heeft nu nog een bedrijfsbestemming. Het is aan de gemeenteraad om definitief te beslissen of het bestemmingsplan mag worden aangepast. Het voorstel wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 28 februari.

Lees ook:

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen