6.5 C
Deurne
maandag 29 april 2024
Home- DeurneReconstructie N270 kan worden hervat; geen vergunning nodig volgens nieuwe stikstofberekeningen

Reconstructie N270 kan worden hervat; geen vergunning nodig volgens nieuwe stikstofberekeningen

De reconstructie van de N270 tussen Deurne en de Limburgse grens heeft volgens de provincie Noord-Brabant geen vergunning nodig op grond van de Wet Natuurbescherming, omdat er wordt voldaan aan de criteria voor de maximale stikstofdepositie. Dit zou blijken uit nieuwe berekeningen.

In mei meldde de provincie al dat door onder meer de inzet van elektrische en schonere fossiele machines het project snel weer zou kunnen starten.

Oplossing
Jos Korsten, projectmanager N270: “Na jaren van voorbereiding waren we net begonnen met de reconstructie van de N270 om de weg verkeersveiliger te maken, toen het moest worden stilgelegd. Een domper voor onszelf en de aannemer, maar ook voor de weggebruikers en de aanwonenden. We zijn direct met het bouwteam aan de slag gegaan om te kijken hoe we de reconstructie kunnen afmaken. Dit om de weg verkeersveiliger te maken en de natuur zich te kunnen laten herstellen. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor gevonden.”

Meteen na het bekend worden van de pauzering van vijf provinciale wegen-projecten, is de provincie samen met de aannemers en de omgevingsdiensten op zoek gegaan naar oplossingen. Hier en daar zijn projecten aangepast of worden machines ingezet die minder belastend zijn voor de natuur. “Sommige werkzaamheden en maatregelen voeren we niet of op een andere manier uit, bijvoorbeeld door de inzet van elektrisch bouwmaterieel. Daardoor veroorzaken de projecten geen stikstofdepositie op nabijgelegen Natura 2000-gebieden en is er voor deze projecten geen Wnb-vergunning meer nodig”, meldt de provincie.

Andere wegen
Naast de N270, kunnen ook de werkzaamheden aan drie andere provinciale wegen worden hervat. “Ik ben echt ontzettend blij dat het is gelukt om de wegenprojecten N270, N285, N264 en een groot deel van de N282 alsnog te realiseren”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders van de provincie Noord-Brabant. Voor de N629 is geen oplossing gevonden.

Voor de aanpak van wegenprojecten is in veel gevallen een vergunning voor de wet natuurbescherming (Wnb-vergunning) nodig. Als gevolg van de resultaten van de natuurdoelanalyses besloot de provincie dit voorjaar het verlenen van vergunningen voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000 gebieden voorlopig stil te leggen.

Vier van de vijf gepauzeerde projecten kunnen nu dus toch doorgaan. Het aanpassen van de plannen voor de uitvoering van de N270 leiden volgens de provincie tot een extra vertraging van zes maanden: “We verwachten eind juni 2024 de weg te heropenen.”

Lees ook:

Foto: provincie Noord-Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen